gototopgototop
You are here: ΑΡΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ειδήσεις
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Φιλανθρωπικό έργο των Ι. Μητροπόλεων κατά το έτος 2017

E-mail Εκτύπωση PDF

Δημοσιεύθηκε από την Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας καί Ευποιϊας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Κατάστασις με τι Ιερές Μητροπόλεις και του επιτελεσθέντος κοινωνικού έργου τους κατά το έτος 2017.

Όπως γράφει το περιοδικό ΕΚΚΛΗΣΙΑ, επίσημο Δελτίο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ι. Μητρόπολη Ηλείας είναι δεύτερη από όλες τις Μητροπόλεις της Ελλάδος, μετά τη Θεσσαλονίκη σε φιλανθρωπικό έργο.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τελευταία Ενημέρωση ( Δευτέρα, 13 Αύγουστος 2018 10:53 )
 

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αθηνών γιά τήν Παγκόσμια Ἡμέρα τοῦ Περιβάλλοντος

E-mail Εκτύπωση PDF

«και εγένετο χάλαζα και πυρ μεμιγμένα εν αίματι,
και εβλήθη εις την γην· και το τρίτον της γης κατεκάη,
και το τρίτον των δένδρων κατεκάη,
και πας χόρτος χλωρός κατεκάη» (Αποκ. 8,7)Η φροντίδα για το Περιβάλλον δεν είναι θέμα που απασχόλησε τους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια. Ήδη ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ο ηγαπημένος Μαθητής του Χριστού στην Αποκάλυψη, προοιωνίζει τις τεράστιες καταστροφές τις οποίες θα υποστούν η γη, τα νερά, τα φυτά, τα ζώα και ο άνθρωπος ως συνέπεια της απομάκρυνσής του από τον Δημιουργό. Εκείνος όμως, όπως διαβάζουμε στη Γένεση (1,31), όταν έπλασε τον κόσμο, «είδεν τα πάντα, όσα εποίησε, και ιδού καλά λίαν».

Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής έχει παραλληλίσει τον άνθρωπο με τον κόσμο εισάγοντας τις έννοιες του ανθρώπου ως «μικροκόσμου» και του κόσμου ως «μακροανθρώπου» (Μυσταγωγία Ζ , 1-4). Η ενότητα του κόσμου και του ανθρώπου μέσα στην Κτίση κατά τον ιστορικό χρόνο εξηγείται με τον δεσμό που δημιουργείται ανάμεσά τους με τη θεία αιτία των πάντων, η οποία ενοποιεί και στηρίζει την Δημιουργία και είναι παρούσα σε όλα. Μετά το τέλος του ιστορικού χρόνου η ενότητα εξηγείται με τη θεία και θεοποιό δύναμη, που εκτείνει στο υπέρτατο τον ενεργητικό δεσμό που υπάρχει μέσα στον ιστορικό χρόνο.

Το πρόβλημα λοιπόν της καταστροφής του περιβάλλοντος, όπως πολλές φορές και από πολλούς έχει τονισθεί, είναι κυρίως πνευματική υπόθεση, εφ’ όσον ο άνθρωπος κάθε εποχής και για διαφορετικούς εκάστοτε λόγους, κυρίως όμως του εγωισμού και της αυθαιρεσίας του, διασπά τον δεσμό του με τον Θεό και συνεπώς και με τον συνάθρωπο και με όλα τα όντα που τον περιβάλλουν. Για τον Ορθόδοξο Χριστιανό λοιπόν η λύση του προβλήματος εξαρτάται από την ριζική και αποφασιστική αλλαγή των σχέσεών του με τον κόσμο, με τους συνανθρώπους του, αλλά κυρίως με τον Θεό.

Συνηθίζεται κατά καιρούς να διασαλπίζονται ριζικές μεταβολές σε βιομηχανικές, επιστημονικές και εμπορικές πρακτικές για την προστασία του Περιβάλλοντος. Τα προβλήματα όμως διογκώνονται με ρυθμούς που διαρκώς επιταχύνονται. Τα δάκρυα για τα δηλητηριασμένα ζώα, ψάρια και πτηνά μοιάζουν ειρωνικά, η αγωνία για τους πάγους που λειώνουν φαντάζει έντονα επιδερμική, η έκπληξη για την καθημερινή ενημέρωση ότι οι ωκεανοί συναγωνίζονται σε περιεκτικότητα σκουπιδιών τις χωματερές που άκριτα δημιουργούνται, συνεχώς σβήνει γρήγορα μπροστά σε μια στολισμένη βιτρίνα.

Ο Μέγας Αθανάσιος, ο υπερασπιστής της Ορθοδοξίας, υψώνοντας την φωνή του ως υπερασπιστής και του φυσικού Περιβάλλοντος, ειδοποιεί τους ανθρώπους: «...αισχύνη μεγάλη και κίνδυνος ασύγγνωστος εν ημέρα κρίσεως, ότι καίτοι γνόντες την της αληθείας οδόν, εναντία ων έγνωσαν έπραξαν».

Τα ευχολόγια και οι εξαγγελίες δεν απέδωσαν ως τώρα καρπούς. Η παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την εμπειρία και την βίωση του ευχαριστιακού και αντικαταναλωτικού ήθους, προσφέρει στην σημερινή κοινωνία χειραγωγία για διέξοδο από την περιβαλλοντική κρίση.


Μετά πατρικών ευχών και αγάπης

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

† Ο Αθηνών ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄, Πρόεδρος

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 05 Ιούνιος 2018 09:20 )
 

Συνοδική Απόφαση για το Σημαντικό Φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος

E-mail Εκτύπωση PDF

Συνοδική Απόφαση έλαβε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την Συνεδρία της την 11ην του μηνός Μαῒου 2018 δια την τεράστιαν και σημαντικήν φιλανθρωπικήν διακονίαν της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά το έτος 2017.

Διαβάστε ΕΔΩ την σχετική Επιστολή προς τον Σεβασμιώταον Μητροπολίτην μας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΝ, Πρόεδρον της Συνοδικής Επιτροπής επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας.

Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 01 Ιούνιος 2018 08:33 )
 

Ιερά Παράκλησις υπέρ των υποψηφίων Φοιτητών

E-mail Εκτύπωση PDF

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου το απόγευμα και ώρα 7.30 μ.μ. θα τελεσθή ιερά Παράκλησις εις το ιστορικόν Παρεκκλήσιον του Αγίου Χαραλάμπους Πύργου υπέρ υγείας και φωτισμού πάντων των υποψηφίων φοιτητών δια τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας μας.

Της Παρακλήσεως θα προστή ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Γερμανός, ο οποίος θα προσφέρη στους υποψηφίους από ένα σταυρό.

( Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως )

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 29 Μάιος 2018 10:20 )
 

Μήνυμα Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ δια τον εορτασμόν της Παγκόσμιας Ημέρας ΡΟΜΑ

E-mail Εκτύπωση PDF

Προς Τον κ. Πρόεδρον της Πανελληνίου

Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά

ΕΛΛΗΝ ΠΑΣΣΕ

ΠΑΤΡΑ

Αγαπητέ μου κ. Πρόεδρε,

Έλαβα ηλεκτρονικώς την Πρόσκλησί σου δια την συμμετοχήν της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ηλείας στο εορταστικό Πρόγραμμά σας στην Πάτρα την 29 Απριλίου 2018 δια τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας Ρομά και σε ευχαριστώ θερμά, αλλά και σε συγχαίρω δι’ αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική Εκδήλωσι. Γιατί η ενότητα μιας Φυλής παίζει μεγάλο ρόλο στην καλυτέρευσι της ζωής της και της δίνει δύναμι και κοινωνική προοπτική.

Αγαπητέ μου κ. Πρόεδρε,

Γνωρίζεις το από πολλών ετών ενδιαφέρον της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας δια τους Ρομά της Ηλείας και την ποικιλλόμορφον προσφοράν της προς αυτούς, πράγμα που θα συνεχισθή. Όμως πρέπει να ειπώ, ότι δεν ευρίσκω ανάλογη ανταπόκρισι και από μερικούς από εσάς, τους Ρομά της Περιοχή μας. Δηλαδή χρειάζεται και από τους Ρομά συμπολίτες μας να δείχνεται αξιοποίησι του ενδιαφέροντός μας και μεγαλύτερη διάθεσι εργατικότητος, νομιμότητος, μορφώσεως και εμφανούς καλής αποδοτικότητος στη ζωή τους. Γιατί έτσι θα βελτιωθή και θα ανυψωθή η κοινωνική τους θέσι.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω εγκαρδίως την Εκδήλωσί σας αυτή και εύχομαι καλά και ουσιαστικά αποτελέσματα.

† Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Τελευταία Ενημέρωση ( Δευτέρα, 30 Απρίλιος 2018 09:30 )
 
Σελίδα 1 από 24

Ραδ. Σταθμός Ι.Μ. Ηλείας 107,6FM

radiosima