gototopgototop
You are here: ΑΡΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ειδήσεις
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το φλουρί τηςΒασιλόπιττας της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας

E-mail Εκτύπωση PDF

Κάθε χρόνο στην πίτα της Ι. Μητροπόλεως όπως το θέλει η παράδοση, μέσα υπάρχει και ένα φλουρί. Το φλουρί αντιστοιχεί σε έναν χρυσό σταυρό τον οποίο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ χαρίζει στον τυχερό ή στην τυχερή που θα το βρεί.

Φέτος ευλογημένος τυχερός στάθηκε ο 6χρονος Θανάσης, γιός του Διονυσίου και της Κατερίνας Κρεκουκιώτη. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ ευλόγησε τόσο τον μικρό Θανάση όσο και τον 8χρονο αδελφό του Γιώργο και τούς ευχήθηκε χρόνια πολλά, χριστιανικά και ευτυχισμένα μαζί με τους γονείς τους.

 

Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος

E-mail Εκτύπωση PDF
iske
Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 18 Δεκέμβριος 2018 10:46 )
 

Εγκύκλιος Χριστουγέννων 2018

E-mail Εκτύπωση PDF

Προς Τους αιδ.Εφημερίους,

τους Ευσεβεστάτους Άρχοντας και το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα

της Ιεράς Μητροπόλεως ημών

Αγαπητοί μου Πατέρες και Αδελφοί ,

«Ιδού ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ, ότι ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ, ος εστιν Χριστός Κύριος», είπεν ο Άγγελος προς τους αγραυλούντας ποιμένας της Βηθλεέμ, την ημέραν που εγεννήθηκε ο Χριστός. Αυτά επαναλαμβάνει και σήμερα η Εκκλησία προς όλους μας.

Ασφαλώς όμως μπορεί κάποιος να διερωτηθή: Τούτο το μήνυμα του Αρχαγγέλου μπορεί να ακουσθή σήμερα, που εμείς και όλη η ανθρωπότητα ευρίσκεται σε οικονομική κρίσι; Σήμερα, που η ΔΕΗ κόβει το φως στους συνανθρώπους μας και ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων ζη στο ηθικό και στο κοινωνικό σκοτάδι, μπορούμε να ψάλλουμε «Η Γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός ημών ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως;» Μπορεί να ακούγεται σήμερα μήνυμα «χαράς μεγάλης», όταν πολλοί από τους συνανθρώπους μας πεθαίνουν από την πείνα;

ΝΑΙ, Χριστιανοί μου, και σήμερα, ιδιαιτέρως μάλιστα σήμερα, πρέπει να ακουσθή τούτο το μήνυμα του Αγγέλου. Να ακουσθή καλά και να εφαρμοσθή πιστά από όλους μας. Γιατί είναι γνωστόν και ομολογείται από όλους, ότι η οικονομική κρίσις είναι αποτέλεσμα της ηθικής κρίσεως των ανθρώπων. Είναι αποτέλεσμα της απομακρύνσεως των ανθρώπων από τον Θεόν και τον νόμον Του. Η οικονομική κρίσις ήλθε, γιατί ξεχάσαμε ότι ήλθε ο αναμενόμενος Μεσίας και Λυτρωτής και ότι μας ελευθέρωσε από τα πάθη και τα ανθρώπινα ελαττώματα, που πληγώνουν και εμάς και τους συνανθρώπους μας. Ξεχάσαμε, ότι ο Χριστός μας έκανε αδελφούς του και ότι εμείς εγίναμε παιδιά του Θεού Πατέρα και τώρα μεταξύ μας αδελφοί. Επομένως η εξάλειψις της οικονομικής κρίσεως θα έλθη τότε μόνον, όταν εξαλειφθή η ηθική κρίσις των ανθρώπων. Όταν οι άνθρωποι ακούσουν το μήνυμα του Σαρκωθέντος προαιωνίου Λόγου του Θεού, που είναι «ειρήνη πάσι». Δηλαδή, όταν συμφιλιωθή ο άνθρωπος με τον Θεόν, με τον συνάνθρωπον και με ολόκληρη την φύσι. Όταν το μήνυμα της ειρήνης ασπασθούν όλοι οι άνθρωποι και το εφαρμόσουν πιστά και ολοκληρωμένο στην καθημερινή ζωή τους.

Τότε το «επί γης ειρήνη» θα γίνη πραγματικότητα σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα. Τότε, το φως της Γεννήσεως του Χριστού θα φωτίση όλα τα μέρη της γης και τα υπόγεια. Τις σκοτεινές φυλακές και πάντα τα καταγώγια. Θα φωτίση τον νουν και την καρδιά όλων των ανθρώπων.

Τότε, και μόνον τότε, όλοι οι άνθρωποι θα είναι φωτισμένοι από το φως του Χριστού. Τότε το φως και η χαρά των Χριστουγέννων δεν θα μείνουν προσωρινά και εξωτερικά στις Πλατείες και τα Χριστουγεννιάτικα δένδρα, αλλά θα γίνουν εσωτερική γαλήνη της ψυχής μας και μόνιμη προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική σωτηρία και χαρά, που τέτοια Χριστούγεννα εύχομαι σήμερα προς όλους σας. ΑΜΗΝ.

Διάπυρος προς τον Σαρκωθέντα Κύριον ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ

 

Σημείωσις: Η παρούσα να αναγνωσθή μετά την ανάγνωσιν του ιερού Ευαγγελίου των Χριστουγέννων.

 

Αγιασμός έναρξης κατηχητικών σχολείων των ενοριών Πύργου της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας

E-mail Εκτύπωση PDF

thumbnail9Τον εναρκτήριο αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας με την παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, των Αιδ. Εφημεριών του Πύργου και των Κατηχητριών, ενώ συμμετείχαν τα Κατηχητικά Σχολεία των Ενοριών Αγίου Νικολάου, Αγίου Αθανασίου, Αγίας Κυριακής, Αγίου Σπυρίδωνος, Αγίας Τριάδος, Αγίου Παντελεήμονος, Αγίου Ελευθερίου.

Ακολούθησε ο μεστός νοημάτων χαιρετισμός του Σεπτού μας Ποιμενάρχου, με τις πάντα επίκαιρες και εποικοδομητικές πατρικές νουθεσίες του, για μία υγιή, ευλογημένη και πνευματικά καρποφόρα Κατηχητική χρονιά. Στην συνέχεια με αισθήματα πνευματικής χαράς αλλά και υπερηφάνειας, τα ελπιδοφόρα Κατηχητόπουλα του Πύργου, παρουσίασαν μία σεμνή εορταστική εκδήλωση με Χριστιανικά τραγούδια, κείμενα και ποιήματα με τις χαρούμενες φωνές τους, γεμάτες χαμόγελα ελπίδας, ζωντάνιας, αισιοδοξίας για την νέα Κατηχητική περίοδο 2018-2019. Στο τέλος προσφέρθηκαν αναμνηστικά έντυπα και εικόνες, καθώς επίσης γλυκίσματα και αναψυκτικά στους παριστάμενους.img_0561-1024x768

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 18 Οκτώβριος 2018 07:37 )
 

Σεμινάριο στην ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ,ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΖΩΗΣ από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συν διοργάνωση με την Ιερά Μητροπόλη Ηλείας

E-mail Εκτύπωση PDF

31073049_10214791308753039_6778409414811451392_nΟ Πύργος υποδέχτηκε θερμά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην προσπάθειά του να συνδέσει 48 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Είναι η μεγαλύτερη δωρεάν επιμόρφωση στην Ψυχολογία, στη Συμβουλευτική και στην Προπονητική Ζωής με 9000 συμμετέχοντες, 55 διδάσκοντες και 50 συντονιστές. Ένα κολοσσιαίο εγχείρημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου να ανοιχτεί προς την κοινωνία και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και προβληματισμού.

Είναι μεγάλη μου η χαρά που βρέθηκα σήμερα μαζί σας στην πραγματοποίηση του πρώτου Δια Ζώσης σεμιναρίου πάνω στην Ψυχολογία, Συμβουλευτική και Προπονητική Ζωής. Η μεγάλη προσέλευση των πολιτών του νομού δείχνει την ανάγκη που κρύβουμε όλοι μέσα μας ώστε να επιμορφωθούμε, να συζητήσουμε τους προβληματισμούς μας και να λάβουμε ερεθίσματα για σκέψεις μιας διαφορετικής καθημερινότητα. Ο καθένας συμμετέχοντας άφησε το στίγμα του μέσα από την άριστη ολοκλήρωση του σεμιναρίου.

Βαλεντίνα Πλάκα

Καλή μας αρχή!

img_2711

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 16 Οκτώβριος 2018 08:15 )
 
Σελίδα 1 από 26

Ραδ. Σταθμός Ι.Μ. Ηλείας 107,6FM

radiosima