gototopgototop
You are here: ΑΡΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ειδήσεις
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγκύκλιος προς τους αιδ. Εφημερίους και τα Ηγουμενοσυμβούλια της Ι μητροπόλεως Ηλείας

E-mail Εκτύπωση PDF

Αγαπητοί μου Πατέρες και Αδελφαί,

Εισήλθαμε ήδη εις το Τριώδιον και τον μήνα Μάρτιον και εύχομαι να διέλθωμεν και τα δύο όλοι μας, εσείς με τις οικογένειές σας και τους ενορίτες σας και οι άγιες Καθηγουμένισσες με τις Αδελφότητες και τους προσκυνητάς της Μονής τους ψυχωφελή και σωτήρια, αλλά και με συνεχιζόμενη προσοχή και τήρησι των οδηγιών των ειδικών προς αποφυγήν της πανδημίας του κορονοϊού, που ταλαιπωρεί ολόκληρο τον κόσμον.

Δια της παρούσης σας γνωρίζω, ότι από σήμερα μέχρι τις 8 Μαρτίου συνεχίζομε την τέλεσι των θείων Λειτουργιών με ανοικτές μεν τις Εκκλησίες μας, αλλά φορώντας τις μάσκες και με συμμετοχή μέχρι 9 λαϊκών. Τις καθημερινές επίσης ανοικτές οι Εκκλησίες μας δια ατομικήν προσευχή από 9-12 και 3-5,30 το απόγευμα.

Ιδιαίτερα πρέπει να προσέξουμε τα Ψυχοσάββατα. ΔΕΝ θα γίνη συγκέντρωσις στους Ναούς για τον Εσπερινό και το καθιερωμένον Μνημόσυνον των συγγενών μας. Τα κόλυβα και τα ονόματα των κεκοιμημένων συγγενών μας θα διαβαστούν, ως εξής :

1. Όταν το διάβασμα των ψυχών συνηθίζεται και γίνεται στους ενοριακούς Ναούς:

Από ώρα 1.μμ. -5,30 μ.μ. της Παρασκευής οι Εφημέριοι θα ευρίσκωνται εις τους Ιερούς Ναούς τους. Θα κάνουν τον Εσπερινόν και το καθιερωμένον Τρισάγιον και θα αναμένουν τους Χριστιανούς με τα πρόσφορα, τα κόλυβα και τα ονόματα των κεκοιμημένων συγγενών τους. Μία – μία ενορίτισσα ή ενορίτης που θα έρχεται θα δίνη τα ονόματα στον ιερέα, θα τα διαβάζη ο ιερέας, θα παίρνη τα κόλυβα ο χριστιανός ή η χριστιανή και θα φεύγη. Εάν συμπέση να έχουν πάη στον Ναόν περισσότεροι από τρεις, θα αναμένουν εκτός του Ναού και αφού τελειώσει το διάβασμα των τριών, θα μπουν άλλοι τρεις και ούτω καθεξής.

2. Όπου συνηθίζεται το διάβασμα των ψυχών να γίνεται στον Κοιμητηριακό Ναό, θα γίνη ακριβώς το ίδιο ως άνω, όχι όλοι μαζί, αλλ’ ένας - ένας μέχρι τρεις το πολύ από ώρα 1-5,30 μ.μ.

3. Όπου συνηθίζεται να διαβάζωνται οι κεκοιμημένοι επί του τάφου τους –συνήθως στις Πόλεις – θα διαβασθούν και πάλιν επί του τάφου, από 1 μ.μ. έως τις 5.30, ως κάτωθι :

Κάθε ένας ή κάθε μία κυρία που έρχεται στο Κοιμητήριο θα πηγαίνη στον Ιερό Ναό να προσκυνάη, θα πάρη τα κεριά της και θα πηγαίνη στον οικογενειακό της τάφο. Ο ιερέας θα βλέπη ή θα ενημερώνεται από τον Νεωκόρο ή τον ενδιαφερόμενον και θα πηγαίνη στον τάφο να διαβάση τους κεκοιμημένους τους.

4. Στους Ναούς των Πόλεων βεβαίως θα είναι εφημέριος και την Παρασκευή και το Σάββατο πρωί 9-12 και το απόγευμα 3- 5,30 για ψυχοχάρτια.

5. Στα Μοναστήρια οι ψυχές των Μοναζουσών θα διαβασθούν το Σάββατο το πρωί κατά την θείαν Λειτουργία και στο τέλος αυτής κατά την τάξιν. Όμως δεν θα δεχθούν χριστιανούς με κόλυβα.

Ελπίζω, ότι όλοι θα δείξουμε την δέουσα προσοχή, την κατανόησι και την καλή διάθεσι, ώστε όλα να διεξαχθούν κατά τάξιν και ψυχωφελώς και δια τους κεκοιμημένους συγγενείς μας και δι ἡμᾶς τους ζώντας τους περιλειπόμενους.

Χρόνος είναι και με την βοήθεια του Θεού θα περάση όσο είναι δυνατόν πιο ανώδυνα.

Με θερμές πατρικές ευχές

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

 

ΣΧΟΛΙΟ Μητροπολίτου Ηλείας Γερμανού Σε Έκκληση της Εφημερίδος των Συντακτών στον Αρχιεπίσκοπον Ιερώνυμο

E-mail Εκτύπωση PDF
Επειδή πιθανόν δεν έχετε διαβάσει το κείμενο των Συντακτών προς τον Αρχιεπίσκοπον Ιερώνυμον, εν πρώτοις το παραθέτω, όπως εδημοσιεύθη από το ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΡΟΜΦΑΙΑ:
Έκκληση στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο
Μπροστά στον κίνδυνο η Ελλάδα να έχει τον πρώτο νεκρό από απεργία πείνας στην Ευρώπη στον 21ο αιώνα, η «Εφημερίδα των Συντακτών», σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, απευθύνεται δημόσια στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο.
Απευθυνόμαστε σε σας ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρώτο εκφραστή του χριστιανικού λόγου στη χώρα μας. Λόγου αγάπης, συγχώρεσης, θυσίας για τον συνάνθρωπο. Λόγου του σεβασμού και της υπεράσπισης της ανθρώπινης ζωής χωρίς διακρίσεις, καθώς η χριστιανική πίστη και η Εκκλησία τη θεωρούν δώρο του Θεού που μόνο αυτός μπορεί να την αφαιρέσει.
Απευθυνόμαστε σε σας και στην Εκκλησία της Ελλάδος καθώς υπηρετείτε μια υπέρτατη αρχή του χριστιανικού πολιτισμού. Η χριστιανική πίστη δεν αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή κατ’ επιλογήν. Γι’ αυτό και στον χριστιανισμό συναντάμε την ανωτερότητα πνεύματος, αγωγής και αισθημάτων να ενδιαφέρεται το ίδιο όχι μόνο για τη ζωή των πιστών του, αλλά και για τη ζωή των διωκτών του.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως οι πραγματικοί χριστιανοί στο διάβα της Ιστορίας απέδειξαν με πράξεις ότι για τη ζωή των διωκτών τους ενδιαφέρονταν περισσότερο απ’ ο,τι για τη δική τους. Η ιστορία των πρωτομαρτύρων και των μαρτύρων του χριστιανισμού το αποδεικνύει περίτρανα.
Ο Ιησούς πάνω στον σταυρό δεν ζήτησε από τον Πατέρα του την τιμωρία των διωκτών του. «Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι» ήταν η φράση του. Πρόκειται για την κατηγορηματική άρνηση της αυτοδικίας και της ανταπόδοσης πράξεων και για το ισχυρότερο μήνυμα αγάπης.
Γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι οι μάρτυρες του χριστιανισμού έκαναν πράξη με την ίδια τους τη ζωή το μήνυμα του Ιησού από τον σταυρό του μαρτυρίου. Αυτό το μήνυμα ήρθε η ώρα να διατρανωθεί τώρα από εσάς και την Εκκλησία της Ελλάδος. Η ζωή ως δώρο Θεού δεν είναι υπερασπίσιμη κατ’ επιλογήν. Η αξία της είναι ίδια για όλους. Ο χριστιανός δεν ανταποδίδει σε κανέναν ο,τι έχει υποστεί.
Μια ανθρώπινη ζωή βρίσκεται στα όριά της. Ενδεχομένως όταν διαβάζετε αυτές τις γραμμές να έχει περάσει στην άλλη πλευρά. Αλλά αν αυτό δεν έχει συμβεί, σας ζητούμε να παρέμβετε με το κύρος που διαθέτετε και την ισχύ των αρχών της χριστιανικής πίστης που πρεσβεύετε και υπερασπίζεστε.
Πρόκειται για τη ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο άνθρωπος αυτός δικάστηκε και καταδικάστηκε για τις πράξεις του από τον νόμο των ανθρώπων. Για το πότε όμως θα χάσει τη ζωή του αποφασίζει ο Θεός. Οχι οι άνθρωποι. Μην επιτρέψετε σε ανθρώπους να αντικαταστήσουν τον Θεό. Απαιτήστε, διακηρύξτε, δώστε δημόσια το μήνυμα του χριστιανισμού σώζοντας τη ζωή του ανθρώπου αυτού.
Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»
Σχόλιο:
Είναι ένα κείμενο πράγματι πολύ καλό, σπάνιο θα έλεγα, αλλά υποκριτικό.Τονίζει όλα τα καλά της Χριστιανικής μας πίστεως, για να επιτύχη την κατάργησί τους, δια να επιβάλη δηλαδή την άρνησι της ελευθερίας του ανθρώπου. Και εξηγούμαι :
α. Ζητούν από τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών κ.ΙΕΡΩΝΥΜΟΝ να επέμβη δια να μη πεθάνη ο κ. Κουφοντίνας. Όμως ο κ. Κουφοντίνας δεν έχει καταδικασθή σε θάνατο παρά τους πολλούς φόνους που έκανε και άφησε χήρες γυναίκες και ορφανά παιδιά, αλλά σε ισόβια.Τώρα μόνος του θέλει να πεθάνη. Προσευχές πρέπει να κάνη ο Μακαριώτατος και όλοι μας, δια να αλλάξη ο κ. Κουφοντίνας μυαλό, να «συνέλθη εις εαυτόν», ως ο άσωτος υιός της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής ΝΑΙ, αλλά όχι δια να του αφαιρεθή η ελευθερία της βουλήσεώς του. Γιατί η ελευθερία της βουλήσεώς μας είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο.
β. Απορώ πως οι συντάκτες της παραπάνω εκκλήσεως δεν κατάλαβαν ότι οι φωνασκούντες και προκαλούντες καταστροφάς αναρχικοί αυτό θέλουν και εκζητούν• Την κατάργησι του Κράτους δικαίου και της Νομιμότητος και την επικράτησι του νόμου της ζούγκλας. Να τους επιτραπή να κάνουν ο,τι θέλουν. Είναι τούτο δυνατόν και επιτρεπτόν; Ασφαλώς ΟΧΙ.
γ.Όμως δεν μπορεί να μη υπενθυμίσω στους Συντάκτας του ανωτέρω κειμένου της Εφημερίδος των Συντακτών και ταύτα:
I. Κάθε ημέρα αυτοκτονούν, δυστυχώς, πολλοί συνάνθρωποί μας. Δεν είδα κάποια διαμαρτυρία τους. Δεν εζήτησαν να ληφθούν μέτρα προς αποφυγήν των αυτοκτονιών. Και
II. Κάθε ημέρα με τις εκτρώσεις γίνονται τόσοι θάνατοι εμβρίων- λένε για 300.000 τον χρόνο - αλλά όχι μόνον γι’αυτό δεν είδα κάποια αντίδρασι, αλλ’όταν η Εκκλησία μας διαμαρτύρεται, Δημοσιογράφοι είναι υπέρ των εκτρώσεων ! !
Συμβιβάζονται αυτά με την παραπάνω έκκλησιν;
† Ο Μητροπολίτης Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ
Τελευταία Ενημέρωση ( Δευτέρα, 01 Μάρτιος 2021 11:48 )
 

Διαδικτυακή εκδήλωση του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τους Τρεις Ιεράρχες

E-mail Εκτύπωση PDF

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αφορμή την Εορτή των Προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας, Αγίων Τριών Ιεραρχών διοργανώνει δημόσια διαδικτυακή συζήτηση, υπό τον τίτλο «Αποστόλων Ομότροποι», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 στις 18:00.


Η συζήτηση θα κινηθεί στους εξής θεματικούς κύκλους: «Ποια η σημασία της εορτής σήμερα; Είναι η σύναξη μήνυμα καταλλαγής; Μπορεί η γνώση να εκφράσει το χριστιανικό ιδεώδες; Είναι η επιστήμη χριστιανική;»

Συζητούν οι:

  • Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου.
  • Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αρίσταρχος Γκρέκας, καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ
  • Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Λεβέντης


Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά από την σελίδα του Διορθόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Facebook (δεν απαιτείται εγγραφή).


Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να λάβουν περισσότερες πληροφορίες στον διαδικτυακό σύνδεσμο: https://fb.me/e/3oUeJlmMl


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου
της Εκκλησίας της Ελλάδος

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

E-mail Εκτύπωση PDF
Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου με θέμα «Επί τη πρώτη του Έτους και περί της ενάρξεως των Εορτασμών για τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» για την εγκύκλιο πατήστε εδώ
Τελευταία Ενημέρωση ( Δευτέρα, 28 Δεκέμβριος 2020 09:45 )
 

Εξ' αποστάσεως μοριοδοτούμενο πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης με τίτλο "Οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας (ΝΤΠ) στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση"

E-mail Εκτύπωση PDF
Το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙΜ.) του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) διοργανώνουν εξ' αποστάσεως μοριοδοτούμενο πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης με τίτλο "Οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας (ΝΤΠ) στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση". Θεωρούμε ότι η συμμετοχή τόσο Κληρικών όσο και λαϊκών στελεχών της τοπικής σας Εκκλησίας θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην κατάρτισή τους και στην ανταπόκρισή τους σε εξειδικευμένες εκπαιδευτικές, κοινωνικές και ποιμαντικές ανάγκες.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί τε να βρείτε στο παρακάτω link όπου έχει αναρτηθεί αναλυτικό Δελτίο Τύπου.

https://ionio.gr/gr/news/15072/

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 20 Οκτώβριος 2020 09:06 )
 
Σελίδα 1 από 32