gototopgototop
You are here: ΑΡΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ειδήσεις
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χαιρετισμός Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Ηλείας εις το Ιατρικό Συνέδριο της Ελλ. Εταιρίας μελέτης της παχυσαρκίας, στην Αρχ. Ολυμπία

E-mail Εκτύπωση PDF

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Μητροπολίτου Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΥ

Εις το Ιατρικόν Συνέδριον Αρχαίας Ολυμπίας

της Ελληνικής Εταιρείας μελέτης της παχυσαρκίας

του μεταβολισμού και των διαταραχών διατροφής

25-27 Οκτωβρίου 2019

 

Εντιμότατε κ. Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι,

Χαίρετε και υγιαίνετε πάντοτε, δια να χαρίζετε και σ’εμάς την υγείαν, προλαμβάνοντας και θεραπεύοντας τις ασθένειές μας.

Είναι βέβαια αλήθεια, ότι πολλές ασθένειες προέρχονται εξ αιτίας των ιδικών μας αδυναμιών, από τις απροσεξίες της ζωής μας και από την ανυπακοή στις οδηγίες των ιατρών μας.

Όμως ο Θεός Πατέρας αγαπάει τον άνθρωπον και ευλογεί το έργον των ιατρών, δια να μας θεραπεύουν. Δια τούτο και η Αγία Γραφή παραγγέλει· « Τίμα ιατρόν .... και γαρ αυτού χρεία » ( Σοφία Σειράχ 28, 1-13 ). Άλλωστε γι΄αυτό έχει ορίσει και την νηστεία. Για να αποφεύγουν οι άνθρωποι πολλές αρρώστιες και την παχυσαρκίαν.

Δια τούτο ευλογώ το Συνέδριόν σας τούτο, σας συγχαίρω δια την προσπάθειά σας αυτήν, της πληρεστέρας ενημερώσεως των ιατρών μας εις τας προόδους της ιατρικής επιστήμης και εύχομαι κάθε καλόν για όλους σας και άριστα αποτελέσματα του Συνεδρίου σας.

Σας ευχαριστώ.

 

Απάντηση Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ σε δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας ΠΡΩΙΝΗ για την καύση των νεκρών

E-mail Εκτύπωση PDF

Στην Εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ Πύργου της 21ης Οκτωβρίου 2019 εδημοσιεύθη άρθρο με θέμα "ΚΑΥΣΗ ή ΤΑΦΗ;", το οποίον διαστρέβλωνε την αλήθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας στο θέμα τούτο.

Απάντηση στο δημοσίευμα αυτό έδωσε αυθημερόν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ, την οποία εδημοσίευσε  την επομένην και η ΠΡΩΙΝΗ.

Λόγω της σπουδαιότητος και επικαιρότητος του θέματος, αναρτώμεν και ημείς στην Ιστοσελίδα μας:

 

Προς Τον αξιότιμον Διευθυντήν της Εφημερίδος ΠΡΩΙΝΗ Πύργου

Αγαπητέ μου κ. Διευθυντά,

Εδιάβασα σήμερα στην ΠΡΩΙΝΗ το άρθρο του κ. Θεοδώρου Κόλλια με τίτλον: «ΚΑΥΣΗ Η ΤΑΦΗ;» και επ’ αυτού θέλω να σας γνωρίσω και δι’ υμών να πληροφορηθούν οι Άναγνώστες της ΠΡΩΙΝΗΣ τα εξής:

  1. Είναι πράγματι το θέμα επίκαιρο και μεγάλο και καλώς το έθιξε ο Συνεργάτης σας, διότι πράγματι χρειάζεται να μάθουν περί αυτού οι συμπολίτες μας την αλήθεια, αφού είναι τούτο εντολή και της Αγίας Γραφής, λεγούσης: «Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιωάννου Η 32).
  2. Είναι καλά τα ιστορικά και στατιστικά στοιχεία που παραθέτει ο Συνεργάτης σας στο άρθρον του, αλλά δεν είναι πλήρη. Ιδιαίτερα όσα γράφει περί της Ορθοδόξου Χριστιανικής πίστεως για το θέμα και δη η υποσημείωσις (1) όχι μόνον δεν ανταποκρίνονται στην χριστιανική αλήθεια, αλλά και την διαστρεβλώνoυν.
  3. Η Ορθόδοξη χριστιανική μας πίστις, κ. Διευθυντά, πιστεύει και διδάσκει ότι κατά την Δευτέρα παρουσία του Κυρίου θα αναστηθούν και τα σώματα των ανθρώπων. Οι άνθρωποι θα ζούνε με ψυχή και με το σώμα τους μαζί. Άλλωστε ο άνθρωπος είναι δισυπόστατος, αποτελείται από ψυχή και σώμα. Έτσι τώρα με σώμα και ψυχή ζει, έτσι θα ζη και μετά την Ανάστασι των νεκρών. Βεβαίως το σώμα του δεν θα είναι σαν αυτό που έχομε τώρα, αλλά σαν το σώμα του Αναστάντος Ιησού Χριστού. Και όπως ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός ετάφη και Ανέστη, έτσι θέλει η Ορθόδοξη Εκκλησία και για εμάς: Να ταφώμεθα και να ανασταινόμαστε.

Αυτό βεβαίως δεν θα ειπή, εάν κάποιου συνανθρώπου μας χαθή το σώμα, ή το φάνε τα άγρια ζώα ή τα ψάρια στην θάλασσα ή και αν καεί, όπως έκαιγαν τους χριστιανούς στους Διωγμούς, ότι δεν θα αναστηθή ο άνθρωπος. ΟΧΙ, θα αναστηθή και με το σώμα του. Ο Θεός έχει την δύναμι να το αναστήση και από την σκόνη. Αλλά η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά και τα σώματα των ανθρώπων, ως των αγίων μας, του αγίου Γερασίμου που εορτάσαμε χθες, του αγίου Διονυσίου στην Ζάκυνθο, του αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, του αγίου Παταπίου στο Λουτράκι Κορινθίας, την αγία κάρα του Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα κ.λ.π.

Έπειτα με την ταφήν εκφράζουμε και την τιμή και τον σεβασμό μας στο σώμα των γονέων μας, που μας εγέννησαν και μας εγαλούχισαν και γενικά εκφράζουμε την ανθρωπιά μας στα σώματα των συνανθρώπων μας. Σκληρόν και απάνθρωπον δεν είναι να τους καίμε;

Με ευχές, ευχαριστίες και εκτίμησι

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 22 Οκτώβριος 2019 08:56 )
 

Εναρξις λειτουργίας της Σχολής Βυζ. Μουσικής και Αγιογραφίας

E-mail Εκτύπωση PDF

Εκ της Διευθύνσεως της Σχολής Βυζ. Αγιογραφίας και Μουσικής της Ιερᾶς Μητροπόλεως Ηλείας ανακοινούται, ότι έχουν ήδη αρχίσει οι εγγραφές και

Α) από την Τρίτην 1 του μηνός Οκτωβρίου ε. ε. θα αρχίσουν τα μαθήματα της Βυζ. Μουσικής εις τα παραρτήματα αυτής , ήτοι:

1. Τμήμα Πυργου, εις την Αίθουσα της Αποστολικῆς Διακονίας , έναντι του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου, υπεύθυνος καθηγητής είναι ο κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου ( Τηλ. 26210 23533-κινητό 6972728955),

2. Τμήμα Αμαλιάδος, εις το Πνευματικό Κεντρον του Ι.Ν. Αγίου Τρύφωνος Αμαλιάδος. Υπεύθυνοι των τμημάτων είναι οι κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου (τηλέφωνον επικοινωνίας 26210-23533 και κινητό 6372728955), Αλέξανδρος Γεωργουλής( κινητό 6977787454) και Γεώργιος Φουντάς (κινητό 6972095243).

3. Τμήματα Γαστούνης, Λεχαινών και Βάρδας. Υπεύθυνος Τμήματος είναι ο κ. Δημήτριος Θανόπουλος ( τηλέφωνον επικοι-νωνίας κινητό 6933171601 ).

4. Τμήματα Καράτουλα, Λάλα και Λαμπείας. Υπεύθυνος των Τμημάτων είναι ο Αιδεσ. Παντελεήμων Παπαηλιού (τηλέφωνον επικοινωνίας. 26210-33789 και κινητό 69332788123).

5. Τμήματα Δ.Δ. Ελαιώνος. Υπεύθυνος καθηγητής του τμήματος είναι ο κ.Λάζαρος Ασμής, τηλέφωνον επικοινωνίας κινητό 6982097029.

6. Τμήματα Οινόης: Υπεύθυνος τμήματος κ. Γεώργιος Παπαηλιού, τηλέφωνον επικοινωνίας 2621022527 και κινητό 6932111061.

Τα Τμήματα θα αρχίσουν κανονικά από την 1 Οκτωβρίου ε.ε.

 

Στα ανωτέρω Τμήματα δεν έχουν καθορισθή ακόμα οι ημέρες και οι ώρες διδακαλίας. Θα καθορισθούν από τους Καθηγητάς, σε συννενόηση με τους Σπουδαστάς.

Β) Επίσης και φέτος στην Σχολή μας θα λειτουργήσουν Τμήματα παραδοσιακών μουσικών οργάνων με έδρα τον Πυργο και την Αμαλιάδα στις αίθουσες της Σχολής. Υπεύθυνος Καθηγητής θα είναι ο κ. Ευγένιος Βούλγαρης, θα διδάξη τα εξής μουσικά παραδοσιακά όργανα: Πολίτικο Λαούτο, Ταμπουρά, Ούτι,Λύρα, Κανονάκι και κρουστά. Πληροφορίες για τις εγγραφές εις το τηλ. 26210- 23533 , κινητό 6936749364 (κ. Παπαγεωργίου απογευματινές ώρες 7-9).

Σημειώνεται ότι η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας είναι ανεγνωρισμένον επίσημα Σχολείο από το Κράτος.

Γενικός Διευθυντής της είναι ο Καθηγητής Βυζ. Μουσικής κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου.

 

Γ) Επίσης το Σαββατο, 28 Σεπτεμβρίου ε.ε. θα γίνουν οι εγγραφές της Σχολής Βυζ. Αγιογραφίας της Ι. Μητροπόλεώς μας εις το εν Ι. Μονή Εισοδιωτίσσης Αγίου Ιωάννου Πυργου ευρισκόμενον κτήριον της Σχολής και ο καταρτισμός των τμημάτων, από 8.30 π.μ. έως 1 μ.μ. Τα μαθήματα θα αρχίσουν κανονικά από το Σαββατο  5 Οκτωβρίου 2019. Υπεύθυνος του τμήματος είναι ο κ. Νικόλαος Παπαηλιού, τηλ. 2621- 35378 και κινητό 694554992

Παρακαλούνται οι Εφημέριοι της περιοχής, ένθα θα λειτουργήσουν τα Τμήματα και των δύο Σχολών, να ανακοινώσουν εις τούς Μαθητάς των ενοριών των και να παρακινήσουν αυτά δια την συμμετοχήν των εις τα Τμήματα των Σχολών.

Τα μαθήματα αμφοτέρων των Σχολών παραδίδονται ΔΩΡΕΑΝ

( Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως )

Τελευταία Ενημέρωση ( Παρασκευή, 20 Σεπτέμβριος 2019 10:09 )
 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΗΛΕΙΑΣ κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ

E-mail Εκτύπωση PDF

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΙΣ

Του Μητροπολίτου Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΥ

 

Νεαρός Θεολόγος εξ Αμαλιάδος και κάτοικος Αμαλιάδος , μέχρι χθες Συνεργάτης μου, δια της από 25-8-2019 προς εμέ επιστολής του, με κατηγορεί πως πιστεύω   και κηρύττω ότι ο Πάπας της Ρώμης και ολόκληρη η Παπική χριστιανοσύνη, αλλά και   πάσαι αι Προτεσταντικαί Παραφυάδες και ο λεγόμενος « παναιρετικός συγκρητιστικός οικουμενισμός», είναι αληθινή Εκκλησία και ΟΧΙ αιρετικές.

Όμως η ανωτέρω βαρυτάτη εις βάρος μου κατηγορία είναι αναληθής και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Διότι ΑΛΗΘΕΙΑ είναι η παρούσα δημόσια δήλωσίς μου :

Εγώ, ο Μητροπολίτης Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ (Παρασκευόπουλος),

Πιστεύω , αποδέχομαι , ομολογώ και κηρύττω, ότι ο Πάπας της Ρώμης και πάντες οι εις αυτόν πιστεύοντες και αυτόν ακολουθούντες αλλά και πάσαι αι Προτεσταντικαί παραφυάδες και οι ακολουθούντες αυτές και ο λεγόμενος « παναιρετικός συγκρητιστικός οικουμενισμός», είναι ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ και δεν αποτελούν   ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ είναι μία, η ΜΙΑ , ΑΓΙΑ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ και ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ Εκκλησία, όπως την ορίζει το Σύμβολο της Πίστεως των Α ης και Β ας Οικουμενικών Συνόδων και όπως ορθώς το αποδέχονται και το ερμηνεύουν οι Μεγάλοι Πατέρες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας .

Ο ΔΗΛΩΝ

† Ο Μητροπολίτης Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 04 Σεπτέμβριος 2019 11:41 )
 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜ.ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

E-mail Εκτύπωση PDF
Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Τ Ι Κ Η Π Α Ν Η Γ Υ Ρ Ι Σ

Την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, εορτή της αποδόσεως της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, εορτάζει και πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Κοιμ. Θεοτόκου Κρυονερίου Αμαλιάδος.

Σημερα Πέμπτη το εσπέρας και ώρα 7 θα τελεσθή Μεγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, όστις θα κηρύξη και τον θείον λόγον.

Αύριον το πρωϊ, κυριώνυμον ημέρα της εορτής, θα τελεσθή ο όρθρος και η Αρχιερατική Θ. Λειτουργία υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, όστις θα κηρύξη και τον θείον λόγον, μετά το πέρας της Θ. Λετουργίας θα πραγματοποιηθή και η λιτάνευσις της Ιερᾶς Εικόνος της Παναγιάς μας μέχρι τα πλατάνια της Μονής.

Εις όλας τας ανωτέρω Ιεράς ακολουθίας θα ψάλη ο συμπατριώτης μας Πρωτοψάλτης κ Γεώργιος Γιαννακόπουλος.

Οθεν παρακαλούνται οι φιλακόλουθοι της Πολεως Αμαλιάδος και της περιοχής όπως συμμετάσχουν τας ως άνω Ιεράς Ακολουθίας προς σωματικήν και ψυχικήν των υγείαν.

Εκ της Ιερᾶς Μονής.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τετάρτη, 21 Αύγουστος 2019 11:07 )
 
Σελίδα 1 από 28

Ραδ. Σταθμός Ι.Μ. Ηλείας 107,6FM

radiosima