gototopgototop
You are here: ΑΡΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ειδήσεις
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγιασμός έναρξης κατηχητικών σχολείων των ενοριών Πύργου της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας

E-mail Εκτύπωση PDF

thumbnail9Τον εναρκτήριο αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας με την παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, των Αιδ. Εφημεριών του Πύργου και των Κατηχητριών, ενώ συμμετείχαν τα Κατηχητικά Σχολεία των Ενοριών Αγίου Νικολάου, Αγίου Αθανασίου, Αγίας Κυριακής, Αγίου Σπυρίδωνος, Αγίας Τριάδος, Αγίου Παντελεήμονος, Αγίου Ελευθερίου.

Ακολούθησε ο μεστός νοημάτων χαιρετισμός του Σεπτού μας Ποιμενάρχου, με τις πάντα επίκαιρες και εποικοδομητικές πατρικές νουθεσίες του, για μία υγιή, ευλογημένη και πνευματικά καρποφόρα Κατηχητική χρονιά. Στην συνέχεια με αισθήματα πνευματικής χαράς αλλά και υπερηφάνειας, τα ελπιδοφόρα Κατηχητόπουλα του Πύργου, παρουσίασαν μία σεμνή εορταστική εκδήλωση με Χριστιανικά τραγούδια, κείμενα και ποιήματα με τις χαρούμενες φωνές τους, γεμάτες χαμόγελα ελπίδας, ζωντάνιας, αισιοδοξίας για την νέα Κατηχητική περίοδο 2018-2019. Στο τέλος προσφέρθηκαν αναμνηστικά έντυπα και εικόνες, καθώς επίσης γλυκίσματα και αναψυκτικά στους παριστάμενους.img_0561-1024x768

Τελευταία Ενημέρωση ( Πέμπτη, 18 Οκτώβριος 2018 07:37 )
 

Σεμινάριο στην ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ,ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΖΩΗΣ από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συν διοργάνωση με την Ιερά Μητροπόλη Ηλείας

E-mail Εκτύπωση PDF

31073049_10214791308753039_6778409414811451392_nΟ Πύργος υποδέχτηκε θερμά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην προσπάθειά του να συνδέσει 48 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Είναι η μεγαλύτερη δωρεάν επιμόρφωση στην Ψυχολογία, στη Συμβουλευτική και στην Προπονητική Ζωής με 9000 συμμετέχοντες, 55 διδάσκοντες και 50 συντονιστές. Ένα κολοσσιαίο εγχείρημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου να ανοιχτεί προς την κοινωνία και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και προβληματισμού.

Είναι μεγάλη μου η χαρά που βρέθηκα σήμερα μαζί σας στην πραγματοποίηση του πρώτου Δια Ζώσης σεμιναρίου πάνω στην Ψυχολογία, Συμβουλευτική και Προπονητική Ζωής. Η μεγάλη προσέλευση των πολιτών του νομού δείχνει την ανάγκη που κρύβουμε όλοι μέσα μας ώστε να επιμορφωθούμε, να συζητήσουμε τους προβληματισμούς μας και να λάβουμε ερεθίσματα για σκέψεις μιας διαφορετικής καθημερινότητα. Ο καθένας συμμετέχοντας άφησε το στίγμα του μέσα από την άριστη ολοκλήρωση του σεμιναρίου.

Βαλεντίνα Πλάκα

Καλή μας αρχή!

img_2711

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 16 Οκτώβριος 2018 08:15 )
 

Ζ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: "Οι φιλελεύθεροι θεσμοί του Αγώνος της Ελληνικής Επαναστάσεως"

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιεί δια της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, από την Πέμπτη 18 έως και το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, το Ζ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της σειράς των «10 Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης», με θέμα «Οι φιλελεύθεροι θεσμοί του Αγώνος της Ελληνικής Επαναστάσεως».

Την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ως πρώτος Ομιλητής του Συνεδρίου με την Εισήγηση «Το φιλελεύθερο Πνεύμα των Θεσμών του Συνταγμάτος της Τροιζήνας του 1827», παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, την Πέμπτη 18η Οκτωβρίου ε.ε. και ώρα 18:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συνοδικού Μεγάρου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου και θα διεξαχθούν οι εργασίες του Συνεδρίου.

Η Ιερά Σύνοδος προσκαλεί λοιπόν και εφέτος όλους μας στο εν λόγω Συνέδριο, με την ευχή όπως τα διδάγματα και το νόημα των γεγονότων της Ιστορίας του Ελληνικού Γένους κατά την περίοδο της μεγάλης Επαναστάσεως του 1821 να ενισχύουν την δυναμική του μέλλοντός μας.

Ιδού το πλήρες Πρόγραμμα του Συνεδρίου

 

Το Φιλανθρωπικό έργο των Ι. Μητροπόλεων κατά το έτος 2017

E-mail Εκτύπωση PDF

Δημοσιεύθηκε από την Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας καί Ευποιϊας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Κατάστασις με τι Ιερές Μητροπόλεις και του επιτελεσθέντος κοινωνικού έργου τους κατά το έτος 2017.

Όπως γράφει το περιοδικό ΕΚΚΛΗΣΙΑ, επίσημο Δελτίο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ι. Μητρόπολη Ηλείας είναι δεύτερη από όλες τις Μητροπόλεις της Ελλάδος, μετά τη Θεσσαλονίκη σε φιλανθρωπικό έργο.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τελευταία Ενημέρωση ( Δευτέρα, 13 Αύγουστος 2018 10:53 )
 

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αθηνών γιά τήν Παγκόσμια Ἡμέρα τοῦ Περιβάλλοντος

E-mail Εκτύπωση PDF

«και εγένετο χάλαζα και πυρ μεμιγμένα εν αίματι,
και εβλήθη εις την γην· και το τρίτον της γης κατεκάη,
και το τρίτον των δένδρων κατεκάη,
και πας χόρτος χλωρός κατεκάη» (Αποκ. 8,7)Η φροντίδα για το Περιβάλλον δεν είναι θέμα που απασχόλησε τους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια. Ήδη ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ο ηγαπημένος Μαθητής του Χριστού στην Αποκάλυψη, προοιωνίζει τις τεράστιες καταστροφές τις οποίες θα υποστούν η γη, τα νερά, τα φυτά, τα ζώα και ο άνθρωπος ως συνέπεια της απομάκρυνσής του από τον Δημιουργό. Εκείνος όμως, όπως διαβάζουμε στη Γένεση (1,31), όταν έπλασε τον κόσμο, «είδεν τα πάντα, όσα εποίησε, και ιδού καλά λίαν».

Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής έχει παραλληλίσει τον άνθρωπο με τον κόσμο εισάγοντας τις έννοιες του ανθρώπου ως «μικροκόσμου» και του κόσμου ως «μακροανθρώπου» (Μυσταγωγία Ζ , 1-4). Η ενότητα του κόσμου και του ανθρώπου μέσα στην Κτίση κατά τον ιστορικό χρόνο εξηγείται με τον δεσμό που δημιουργείται ανάμεσά τους με τη θεία αιτία των πάντων, η οποία ενοποιεί και στηρίζει την Δημιουργία και είναι παρούσα σε όλα. Μετά το τέλος του ιστορικού χρόνου η ενότητα εξηγείται με τη θεία και θεοποιό δύναμη, που εκτείνει στο υπέρτατο τον ενεργητικό δεσμό που υπάρχει μέσα στον ιστορικό χρόνο.

Το πρόβλημα λοιπόν της καταστροφής του περιβάλλοντος, όπως πολλές φορές και από πολλούς έχει τονισθεί, είναι κυρίως πνευματική υπόθεση, εφ’ όσον ο άνθρωπος κάθε εποχής και για διαφορετικούς εκάστοτε λόγους, κυρίως όμως του εγωισμού και της αυθαιρεσίας του, διασπά τον δεσμό του με τον Θεό και συνεπώς και με τον συνάθρωπο και με όλα τα όντα που τον περιβάλλουν. Για τον Ορθόδοξο Χριστιανό λοιπόν η λύση του προβλήματος εξαρτάται από την ριζική και αποφασιστική αλλαγή των σχέσεών του με τον κόσμο, με τους συνανθρώπους του, αλλά κυρίως με τον Θεό.

Συνηθίζεται κατά καιρούς να διασαλπίζονται ριζικές μεταβολές σε βιομηχανικές, επιστημονικές και εμπορικές πρακτικές για την προστασία του Περιβάλλοντος. Τα προβλήματα όμως διογκώνονται με ρυθμούς που διαρκώς επιταχύνονται. Τα δάκρυα για τα δηλητηριασμένα ζώα, ψάρια και πτηνά μοιάζουν ειρωνικά, η αγωνία για τους πάγους που λειώνουν φαντάζει έντονα επιδερμική, η έκπληξη για την καθημερινή ενημέρωση ότι οι ωκεανοί συναγωνίζονται σε περιεκτικότητα σκουπιδιών τις χωματερές που άκριτα δημιουργούνται, συνεχώς σβήνει γρήγορα μπροστά σε μια στολισμένη βιτρίνα.

Ο Μέγας Αθανάσιος, ο υπερασπιστής της Ορθοδοξίας, υψώνοντας την φωνή του ως υπερασπιστής και του φυσικού Περιβάλλοντος, ειδοποιεί τους ανθρώπους: «...αισχύνη μεγάλη και κίνδυνος ασύγγνωστος εν ημέρα κρίσεως, ότι καίτοι γνόντες την της αληθείας οδόν, εναντία ων έγνωσαν έπραξαν».

Τα ευχολόγια και οι εξαγγελίες δεν απέδωσαν ως τώρα καρπούς. Η παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την εμπειρία και την βίωση του ευχαριστιακού και αντικαταναλωτικού ήθους, προσφέρει στην σημερινή κοινωνία χειραγωγία για διέξοδο από την περιβαλλοντική κρίση.


Μετά πατρικών ευχών και αγάπης

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

† Ο Αθηνών ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄, Πρόεδρος

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 05 Ιούνιος 2018 09:20 )
 
Σελίδα 1 από 25

Ραδ. Σταθμός Ι.Μ. Ηλείας 107,6FM

radiosima