Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης στην Κύπρο για την φιλοξενία 415 προσφυγόπουλων της Κυπριακής τραγωδίας του 1974

Την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ωλένης κ. Αθανασίου (Ιερά Μητρόπολις Ηλείας) και Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία 415 προσφυγόπουλων της Κυπριακής τραγωδίας του καλοκαιριού του 1974, στην Ηλεία και ευρύτερα στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας αναπέμφθηκε δέηση υπέρ υγείας των ζώντων ευεργετών και των παιδιών που φιλοξενήθηκαν το 1974. Κατόπιν τελέστηκαν μνημόσυνα του μακαριστού Μητροπολίτου Ηλείας Αθανασίου και όλων των τεθνεώτων ευεργετών και Κυπρίων μαθητών.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστας Καδής, ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο Εκπρόσωπος του Πρέσβη της Ελλάδος, κ. Αναστάσιος Κωνσταντάρας, ο Δήμαρχος Γερίου, κ. Νεόφυτος Παπαλαζάρου, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο πρώην Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Λάζαρος Σαββίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Προκόπης Μαυραγάνης, οι Πρόεδροι κατεχόμενων κοινοτήτων, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Δρ Κυπριανός Λούης, ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Δρ Χρίστος Χατζηαθανασίου, ο Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Ανδρέας Θεοδωρίδης κ.ά.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναφέρθηκε, στην ομιλία, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής, η οποία μας δείχνει ότι στο κέντρο της αγάπης του Θεού είναι ο άνθρωπος. Το Ευαγγέλιο μας δείχνει ότι δεν πρέπει να χάνουμε την ουσία των πραγμάτων, δηλαδή να μη λησμονούμε ότι το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο. Ακολούθως, ο Μακαριώτατος έκφρασε την ευγνωμοσύνη του και τις ευχαριστίες όλου του λαού μας προς την Μητρόπολη Ηλείας, η οποία, με επικεφαλής τον τότε Μητροπολίτη Αθανάσιο, το 1974 δέχθηκε 415 προσφυγόπουλα σαν να ήταν δικά της παιδιά. Είχαμε τη συμπαράσταση του Ελληνικού λαού σε εκείνες τις δύσκολες εποχές για την πατρίδα μας, γι΄ αυτό τα παιδιά εκείνα, τα οποία σήμερα μεγάλωσαν, θυμούνται με ευγνωμοσύνη την ευγένεια και την αγάπη του και προσφέρουν σήμερα τις ευχαριστίες τους, με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας μίλησαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστας Καδής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος  και από μέρους των παιδιών που φιλοξενήθηκαν τότε, ο Βουλευτής Λάρνακας του ΑΚΕΛ κ. Γιώργος Γεωργίου.

Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του Ναού και σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από παιδιά Δημοτικού Σχολείου Αρχαγγέλου.

Τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017, η αντιπροσωπεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, kypros_antiprosopeia 01με επικεφαλής τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο, ξεναγήθηκε στα αξιοθέατα της παλαιάς πόλης της Λευκωσίας, προσκύνησαν στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, όπου το Μαυσωλείο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, των Μητροπολιτών, των κληρικών και λαϊκών Εθνομαρτύρων του 1821.

Ακολούθως, επισκέφθηκε την Πινακοθήκη στο Λεβέντειο Μουσείο και το τελευταίο φυλάκιο στη γραμμή αντιπαράταξης στην περιοχή της Φανερωμένης.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου εκεί τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Συλλούρης. Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη ξεκίνησε με πρόσκληση του Προέδρου να παραστεί ο Επίσκοπος Ωλένης και η επίσημη αντιπροσωπεία στην αίθουσα συνεδριάσεων της ολομέλειας του Κοινοβουλίου. Διεκόπη, για λίγα λεπτά, η συζήτηση της ολομέλειας και ο Πρόεδρος ενημέρωσε το σώμα για την παρουσία του Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου μαζί με τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, στο Κοινοβούλιο, καθώς και το λόγο που βρίσκεται αυτές της ημέρες στην Κύπρο η αντιπροσωπεία από την Ηλεία.

Όλοι οι βουλευτές με χειροκρότημα εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς την Εκκλησία της Ελλάδος και ιδιαίτερα στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας για τη φιλοξενία μαθητών εκτοπισμένων οικογενειών το 1974.

Κατόπιν, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας στο Γραφείο του. Μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος ευχαρίστησε τον κ. Συλλούρη για τη σημερινή συνάντηση και την τιμητική υποδοχή στο Κοινοβούλιο. Υπογράμμισε με έμφαση ο Ωλένης Αθανάσιος ότι αυτή η τιμή έχει αποδέκτες την Εκκλησία της Ελλάδος και όλο τον ελληνικό λαό.

Κατά τη συνάντηση παρευρέθηκαν, επίσης, ο Βουλευτής Ακέλ, κ. Γιώργος Γεωργίου και ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Παύλος Μυλωνάς, οι οποίοι αισθάνονται ευγνώμονες που φιλοξενήθηκαν από την Εκκλησία στην Ελλάδα το 1974.

Ακολούθως, έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων σε ανάμνηση της επίσκεψης στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

ΠΗΓΗ: Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου