gototopgototop
You are here: ΑΡΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ειδήσεις Χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Μακεδονία στον Πύργο
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ

Χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Μακεδονία στον Πύργο

E-mail Εκτύπωση PDF

Αγαπητά μου παιδιά,

Χριστιανοί Συμπολίτες μου,

Γνωρίζετε ότι, όταν ο Απόστολος Παύλος ευρίσκετο εις την Τρωάδα της Μ. Ασίας, περί το 50 μ.Χ., είδε όραμα Θεού κατά το οποίον «ανήρ Μακεδών είπε προς αυτόν· Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν». Και ο Απόστολος Παύλος πειθάρχησε στην φωνή του Θεού και αμέσως ήλθε στους Φιλίππους, «ήτις εστι πρώτη της Μακεδονίας... πόλις κολωνία», γράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς στις Πράξεις ( Πράξεις ΙΣΤ 9-12 ). Από τους Φιλίππους ήλθε στην Αμφίπολι, μετά στην Απολλωνία,  (Ανατολικά του σημερινού Λαγκαδά), συνέχεια στην Βέρροια και στην Θεσσαλονίκη, μιλώντας Ελληνικά προς τους Μακεδόνας, αλλά και Ελληνικά έγραψε τις επιστολές του προς τους Θεσσαλονικείς και στους Φιλιππισίους. Γιατί η Μακεδονία ήτο, είναι και θα μείνη Ελληνική.

Ενώ οι Σκοπιανοί ΔΕΝ είναι Μακεδόνες. Είναι Σλάβοι και Αλβανοί, που ήλθαν και κατέλαβαν πολύ αργότερα ένα μικρό μέρος της Ελληνικής Μακεδονίας. Το Κράτος των Σκοπίων, όπως ξέρετε, ιδρύθηκε από τον Τίτο το 1945 με δόλια σκοπιμότητα.

Παιδιά μου,

Οι Έλληνες για την διατήρησι της Μακεδονίας μας έχουμε χύσει ποτάμια αίματος. Ο συμπολίτης μας επίτιμος Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βαρθολομιού κ. Στάθης Σπεντζάρης σε μια επιστολή που εδημοσιεύθηκε στην τοπική μας Εφημερίδα ΠΡΩΤΗ στις 7 Μαρτίου, γράφει προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης: Κύριε Μπουτάρη, ο αδελφός του Πατέρα μου Στάθης Σπεντζάρης, που φέρω το όνομά του, πέντε χρόνια πολέμησε στο Μακεδονικό και εκεί έχυσε το 1912 το αίμα του, για να παραμείνη η Μακεδονία μας Ελληνική και ελεύθερη και για να είσαι εσύ σήμερα Δήμαρχος. Και τώρα προτείνης να αλλάξη και το όνομα του Αεροδρομίου σας από Μακεδονία σε Νίκος Γκάλης; Και καταλήγει: «Πληγωνόμαστε με αυτά που ακούμε και κυρίως από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και από όσους διοικούν το Κράτος και τους θεσμούς του».

Παιδιά μου,

Όταν ο Απόστολος Παύλος από την Μακεδονία μας ήλθε στην Αθήνα, είπε στους Αθηναίους από τον Άρειο Πάγο: Ο Θεός «ο διδούς πάσι ζωήν και πνοήν ...εποίησε εξ ενός αίματος παν έθνος ανθρώπων κατοικείν επί παν το πρόσωπον της γης... ορίσας και τας οροθεσίας της κατοικίας αυτών, ζητείν τον Κύριον, ει άρα γε ψηλαφήσειαν αυτόν και εύρειεν και γε ου μακράν από ενός εκάστου ημών υπάρχοντα. Εν αυτώ γαρ ζώμεν και κινούμεθα και εσμέν» ( Πράξεις ΙΖ 26-27 ).

 

Τα ίδια λόγια θέλω να επαναλάβω και εγώ σήμερα σε σας, σ’όλους τους Έλληνες, στους Σκοπιανούς και σ’ όλον τον κόσμο: Ότι, όλοι οι άνθρωποι έχουμε ένα Θεόν Πατέρα Δημιουργόν του παντός και ότι όλοι οι άνθρωποι καταγόμαστε από τον Αδάμ και την Εύα, άρα είμαστε ένα αίμα, αδελφοί μεταξύ μας.

Ότι, ο Θεός εξ αιτίας των αδυναμιών των ανθρώπων καθώρισε τα όρια του κάθε Έθνους, δια να έχουν ειρήνην μεταξύ τους, μετά την αυθάδειά τους να φθάσουν στον Θεόν με τον πύργον της Βαβέλ.

Ότι, ο Χριστός Σαρκωθείς έφερε την ειρήνη στους ανθρώπους και ότι για να επικρατήση η ειρήνη στην ανθρωπότητα, πρέπει να γνωρίσουν οι άνθρωποι τον Θεόν, να τον αναγνωρίσουν ως μόνον Σωτήρα τους και να εφαρμόζουν στην ζωή τους το πανάγιο θέλημά Του. Γιατί αν προσπαθή ο ένας να βγάλη το μάτι του αλλουνού, τότε όλοι ασφαλώς θα πονέσουν και θα καταστραφούν.

Άλλωστε πρέπει να μη ξεχνάμε, ότι «ουκ έχομε ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλουσαν επιζητούμεν» ( Εβραίους ΙΓ 14 ). Και ότι «ουκ έστιν ημίν η πάλη προς αίμα και σάρκα» ( δηλαδή προς τους συνανθρώπους μας ), αλλά προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, προς τα πνευματικά της πονηρίας εν τοις επουρανίοις» ( Εφεσίους ΣΤ 12 ). Δηλαδή προς τους δαίμονας και τα όργανά τους.

Επομένως, προς όλους εσάς, που συγκεντρωθήκατε σήμερα εδώ για την Μακεδονία μας που είναι μία και είναι Ελληνική και θα μείνη Ελληνική, αλλά και προς όλους όσους σας βλέπουν αυτήν την στιγμήν από τις τηλεοράσεις και σ’όσους σας ακούνε από τα Ραδιόφωνα, αυτή είναι η πατρική μου συμβουλή:

«Αναλάβετε την πανοπλίαν του Θεού, ίνα δυνηθήτε αντιστήναι εν τη ημέρα τη πονηρά» ( Εφεσίους Στ 13). Ειρήνη πάσι. «Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε» ( Φιλιππισίους Δ 5 ).

† Ο Μητροπολίτης Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ

 

Ραδ. Σταθμός Ι.Μ. Ηλείας 107,6FM

radiosima