gototopgototop
You are here: ΑΡΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ειδήσεις Μαρτυρία - Κατάθεσις Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου, υπέρ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ

Μαρτυρία - Κατάθεσις Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου, υπέρ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ

E-mail Εκτύπωση PDF

Μαρτυρία - Κατάθεσις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ

Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου την 23-1-2019

1. Τόν Κατηγορούμενον Σεβ. Μητροπολίτην Καλαβρύτων κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΝ γνωρίζω πλέον των 45 ετών. Από το 1981 μάλιστα είμαι γείτονάς του Μητροπολίτης στα   Καλαβρυτοχώρια .

Βέβαια έχουμε διαφορετικό χαρακτήρα και πολλάκις διαφορετική άποψη σε διάφορα θέματα.Όμως διαλεγόμεθα και συνεργαζόμεθα άψογα . Γιατί ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων είναι πολύ καλά κατηρτισμένος Θεολογικά, εμπειρώτατος σε Διοικητικά θέματα και πραγματικός προστάτης υλικά και πνευματικά των Χριστιανών και πάντων των εχόντων ανάγκην συνανθρώπους μας στην Μητρόπολίν του, με μεγάλο κοινωνικό έργο και προσφορά.

Είμεθα μαζί στην Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος πάνω από 35 χρόνια και μερικές ετήσιες περιόδους είμαστε Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Δια τούτο έχω προσωπική πείρα του γεγονότος , ότι ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος προσπαθεί να γνωρίζη καλά τα εκάστοτε εκκλησιαστικά προβλήματα που αφορούν στην Εκκλησία ως θεσμόν και τους Χριστιανούς ως πρόσωπα και, όταν πεισθή για την ορθότητά τους, τα υποστηρίζει με σθένος μεν και με επιμονή, αλλά πάντοτε ευγενικά. Ιδιαίτερα αυστηρός και επίμονος είναι βέβαια σε θέματα πίστεως, διότι τούτο το επιβάλλει το Επισκοπικόν μας υπέρτατο καθήκον, που είναι η διαφύλαξις ανοθεύτου της Ορθοδόξου πίστεως και η προστασία των Χριστιανών μας από την πλάνη και την ανάλογη πεπλανημένη συμπεριφορά. Όμως οι αντιδράσεις του δεν αναφέρονται σε πρόσωπα, αλλά στις αντιχριστιανικές τους ιδέες και διδασκαλίες.

Βέβαια αιρετικοί και αμαρτωλοί υπήρχαν πάντοτε στις Κοινωνίες μας.Όμως είχαν κάποια συστολή.Τώρα βγαίνουν με θράσος δημόσια και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα ενημερώσεως, ακόμη και δημόσιες ομαδικές συγκεντρώσεις πραγματοποιούν - όπως οι ομοφυλόφιλοι στην Πλατεία Συντάγματος με τα όσια και ιερά μας σύμβολα στα γεννητικά τους όργανα, η να δημοσιεύουν στα δικά τους ηλεκτρονικά μέσα διάφορες ύβρεις και συνθήματα εναντίον μας και φωτογραφίες ψευτοκληρικών να φιλιούνται ερωτικά για να μας εξευτελίζουν. Σας καταθέτω τρεις τέτοιες φωτογραφίες. Δια τούτο σήμερα χρειάζεται η σχετική ειρηνική μεν αλλά έντονη εκ μέρους μας αντίδρασις και διαφώτισις των χριστιανών μας, αφού εμείς είμεθα οι Πνευματικοί τους Πατέρες.

2. Όμως, όπως ξέρετε, ο Πατέρας αγαπάει όσο κανείς άλλος τα παιδιά του και τα παιδιά του κόσμου. Θέλει το καλό τους και ο,τι πράττει και λέγει, σκοπόν του έχει την προστασία, την πρόοδο και την προκοπή τους.

Αλλά η αγάπη του Πατέρα προς τα παιδιά του δεν δείχνεται μόνον όταν τους δίνη όσα αναγκαία υλικά χρειάζονται. Κάποτε φανερώνεται και όταν τους στερεί κάτι η όταν τα μαλώνη και τα κάνη   να κλαίνε μερικές φορές με το λόγο του η με τις απαγορεύσεις του.

Στην προκειμένη περίπτωσι, αυτό έκανε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλαβρύτων. Καυτηρίασε κάποιες αντιχριστιανικές εκδηλώσεις για να προστατεύση τους Χριστιανούς του, αλλά   και δια να διδάξη ίσως και τους ίδιους τους παραστρατημένους προς επιστροφή και σωτηρία τους.

Με σκληρό είναι αλήθεια τρόπο. Αλλ’ όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του να πέφτη στην φωτιά η στην θάλασσα, τι θα κάνη ; Ασφαλώς θα φωνάξη δυνατά και με τα χέρια και με πόδια, με ο,τι μέσον μπορεί θα προσπαθήση να μη γίνη το ατύχημα.

Αυτό έκανε, έτσι αντέδρασε και ο Σεβ. Καλαβρύτων στην συγκεκριμένη περίπτωσι· Φώναξε, φώναξε δυνατά, ασυγκράτητα, τρελλά. Γιατί του δόθηκαν οι αφορμές. Οι άλλοι ξεκίνησαν πρώτα με όσα εδημοσιοποιήσαν δια τους λόγους που εξεφώνησε ο νεαρός Κώστας Φαλ...κης στην κηδεία του συντρόφου του ηθοποιού Μηνά Χ............... και όσα είπε η Βουλευτής κ. Άννα Β....... στην ίδια κηδεία και εκ της καταθέσεως στη Βουλή του σχετικού Σχεδίου Νόμου για το σύμφωνον συμβίωσις.

Έπειτα ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων στα όσα είπε δεν απευθύνθηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα ούτε στους σημερινούς μηνυτάς του. Αλλά ως είχε υπέρτατον καθήκον γενικά ωμίλησε και έδωκε συμβουλές, πολλές συμβουλές έδωκε, ως αναγνωρίζει και ο κ. Εισαγγελέας στην Έφεσί του. Συμβουλές δίνει στα κείμενά του και κρίσεις κάνει στις ιδέες που πιστεύουν και διακηρύσσουν οι ομοφυλόφιλοι, δια να ακουσθή και η άλλη άποψις. Και όπως κάνουμε όλοι μας συνιστά στους χρισιανούς μας να τους αποφεύγουν. Αφήστε τους και μην ασχολείσθε μαζί τους, γιατί μπορεί να μολυνθήτε. Νομίζω δικαιολογημένα και από αγάπη.

Το ίδιο έκανε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και όταν ο Υπουργός Παιδείας επεδίωκε να καταργήση τα Θρησκευτικά στα Σχολεία των Ορθοδόξων παιδιών μας. Και τότε φώναξε, εφώναξε δυνατά και νευρικά αν θέλετε. Αλλά η πρόθεσίς του ήτο να προλάβη την καταστροφή των παιδιών μας και το ξύπνημα των Κυβερνώντων. Ο κ. Υπουργός Παιδείας στην έναρξι της εφετεινής Σχολικής Χρονιάς την 10 Σεπτεμβρίου του 2018 στο Μήνυμά του προς τους Μαθητές έγραψε μεταξύ άλλων· «Φέτος θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο θέμα της βίας και του σχολικού εκφοβισμού, του γνωστού σε όλους μας Bullying, που δυστυχώς επανήλθε πρόσφατα με ιδιαίτερα τραυματικό τρόπο στην επικαιρότητα . . .». Και συνεχίζει ο κ. Υπουργός· «Η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού από την εκπαιδευτική κοινότητα δεν μπορεί παρά να κινείται στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας παιδαγωγικής στρατηγικής για την πρόληψη της επιθετικότητας και τις βίας...». Σας καταθέτω το Μήνυμα του κ. Υπουργού.

Όμως, αξιότιμοι κ. Δικασταί, όλοι γνωρίζουμε ότι μόνον τα Χριστιανόπουλα είναι στα Σχολεία εκείνα που ποτέ δεν θα ασκήσουν βία. Και επομένως είναι αντιφατικό από την μια μεριά να διαπιστώνη ο κ. Υπουργός την βία στα Σχολεία και από την άλλη να καταργή τα θρησκευτικά, τον Εκκλησιασμό, την εορτή των τριών Ιεραρχών στα Σχολεία.Σας καταθέτω το από 16-1-2019 έγγραφον του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου.

Στην περίπτωσι δε αυτή ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ δεν εφώναξε και δεν έγραψε μόνον δια τον Υπουργόν και τους λοιπούς υπευθύνους της Κυβερνήσεως. Αλλά και προς στην Σύνοδο και προς εμάς τους Αρχιερείς έγραψε και έξω από τα δόντια μας τα έψαλε. Σας καταθέτω ένα πρόσφατο βιβλίο του.

Αξιότιμοι Κύριοι Δικασταί,

Όταν ένας κοιμάται και η φωτιά τον πλησιάζει , δεν προσέχεις μη τον ξυπνήσης απότομα και τον τρομάξης η και μη τον τραυματίσης ακόμη . Τον βουτάς και σούρνοντας ακόμη τον τραβάς έξω και προσπαθείς να τον απομακρύνης από την φωτιά.   Και ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων με τον τρόπον αυτόν και τις φωνές του κάτι καλόν κατάφερε στην περίπτωσι αυτή. Μας ανάγκασε να ατιδράσουμε εντονότερα και εμείς ως Εκκλησία και ο κ. Πρωθυπουργός άλλαξε τον Υπουργόν Παιδείας τότε.

3. Βεβαίως μπορεί να ειπωθή, ότι ο Χριστός είπε να αγαπάμε και τους εχθρούς μας.Ναι , έτσι είναι. Αλλ’ όπως εξήγησα, κ. Δικασταί , η αγάπη δεν είναι μόνον όταν δίνουμε, αλλά και όταν στερούμε η δεν επιτρέπομε σε κάποιον συνάνθρωπόν μας να χρησιμοποιήση κάτι επικίνδυνο για την ζωή του η την ζωή των συνανθρώπων μας. Π.Χ.

Όταν το παιδί ζητάει από τον Πατέρα του δηλητήριο· Θα του το δώση ; ΟΧΙ.

Όταν του ζητάει όπλο, για να σκοτωθή η να πάη να σκοτώση ένα άλλο παιδί· Θα του το δώση ; ΟΧΙ βέβαια.

Όταν το παιδί των 15 ετών ζητάει από τον Πατέρα του τα κλειδιά του αυτοκινήτου του να πάη σε νυκετερινό κέντρο ένα βράδυ με τους φίλους του για να το φέρουν το πρωί σκοτωμένο η κακοποιημένο , θα του τα δώση ; Ασφαλώς ΟΧΙ.

Όταν του ζητάει χρήματα για ναρκωτικά· Θα του δώση; Βεβαίως ΟΧΙ.

Σ’αυτες τις περιπτώσεις όμως μπορεί να κατηγορήση κάποιος τον Πατέρα τούτου του παιδιού, ότι έτσι καταπιέζει το παιδί του; Ασφαλώς ΟΧΙ. Γιατί τούτο δεν είναι καταπίεσις, αλλά έκφρασις αγάπης και προστασίας. Αυτό έκανε και ο Σεβασμιώτατος Καλαβρύτων στην προκειμένη περίπτωσι.

4. Αλλά θα μπορούσε να   αντείπη κάποιος σ’αυτά · Αν σήμερα ξαναήρχετο ο Χριστός, έτσι σκληρά θα μίλαγε για τους αμαρτωλούς ;

Βεβαίως ΟΧΙ. Αλλ’ ούτε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων μίλησε ποτέ άσχημα σε αμαρτωλό. Πάντοτε με αγάπη και καλωσύνη μίλησε και ομιλεί. Και στην συγκεκριμένη περίπτωσι δεν μίλησε προσωπικά σε αμαρτωλούς. Μίλησε, χωρίς να αναφέρη ονόματα, προς εκείνους που με τους λόγους τους και τις πράξεις τους και το παραδείγμά τους προσπαθούν να παρασύρουν και άλλους στην καταστροφή. Σ’ αυτούς μίλησε, όπως έτσι μίλησε στους Γραμματείς και στους Φαρισαίους και ο Χριστός.

Σας θυμίζω μερικά παραδείγματα· Όταν οι Αριχερείς, οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι όχι μόνον αντιδρούσαν στο κήρυγμα του Χριστού, αλλά και μεθόδευαν τον θάνατόν του, τότε ο Θεάνθρωπος τους είπε τα φοβερά και ανεπανάληπτα εκείνα « ουαί» (Ματθαίου ΚΓ 1-33).

Όταν κάποιοι είχαν μεταβάλλει τον Ναόν του Σολομώντος σε «οίκο εμπορίου », πήρε το φραγγέλιο και τους εξεδίωξε από τον Ναό.(Ιωάννου Γ 13-22).

Όταν ο Χριστός πήγαινε με τους Μαθητάς του στα Ιεροσόλυμα και τους έλεγε «ότι τώρα πηγαίνω να σταυρωθώ για την σωτηρία των ανθρώπων» και ο Απ. Πέτρος του είπε· «Μη το κάνης αυτό Κύριε»,τότε ο Χριστός του απάντησε αυστηρά και με πολύ σκληρή γλώσσα: «Ύπαγε οπίσω μου Σατανά, του είπε, διότι δεν φρονείς τα του Θεού αλλά τα των ανθρώπων» (Ματθαίου ΙΣΤ 22-23).

Να αναφέρω και δύο παραδείγματα από την Εκκλησιαστική ζωή :

α. Ο Απόστολος Παύλος, που έχει ονομασθεί και Απόστολος της αγάπης, δια τους ομοφυλόφιλους και άλλους Ρωμαίους της εποχής του έχει γράψει φοβερά λόγια που εντρέπεται κάποιος σήμερα και να τα διαβάση (Ρωμαίους Β 22-32).Και όταν χωρίς λόγον ο Εβραίος Αρχιερέας έδωκε εντολή σε ένα δούλον να ραπίση τον δικαζόμενον Απ. Παύλον, γιατί έλεγε σκληρές αλήθειες, Ο Απ. Παύλος είπε στον Αρχιερέα ενώπιον όλων : « Τύπτειν σε μέλλει ο Θεός τοίχε κεκονιαμένε· και συ κάθη κρίνων με κατά τον νόμον, και παρανομών κελεύεις τύπτεσθαι» ; (Πράξεις ΚΓ 2-3).Και

β. Ο άγιος Νικόλαος το 325 στην Α Οἰκουμενική  Σύνοδο ερράπισε τον Άρειον, όταν ασεβούσε προς τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου.

5. Έπειτα δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι αυτό για το οποίον κατηγορείται σήμερα ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων ειπώθηκε σε μια στιγμή μεγάλης ψυχικής έντασις, από δικαιολογημένη αγωνία για τα παιδιά μας, για την οικογένεια, για την κοινωνία, για την Πατρίδα μας. Και όταν σ’ αυτήν την στιγμήν είπε στους χριστιανούς του «φτύστε τους», τούτο ήθελε να τους ειπή· Προσέξτε, μη τους πλησιάζετε, μη τους ακολουθήτε. Και αυτό είναι συμβουλή του Ευαγγελιστού της αγάπης, αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Έγραψε στους χριστιανούς της εποχής του ο άγιος Ιωάννης· «ει τις έρχεται προς υμάς και τούτου την διδαχήν ου φέρει, μη λαμβάνετε αυτόν εις οικίαν, και χαίρειν αυτώ μη λέγετε» (Β Καθολική Επιστολή Ιωάννου 9-10). Συμβουλές λοιπόν έδωκε, ως αναγνωρίζει και ο κ. Εισαγγελέας στην Έφεσίν του. ΝΑΙ, γιατί αυτό είναι καθήκον και υποχρέωση της Εκκλησίας μας και του Επισκόπου, από την Αγία Γραφή αλλά και από τον ισχύοντα Καταστατικόν Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ορίζεται στο άρθρον 9, παράγραφος 1ζ στον Καταστατικόν Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος: Η Εκκλησία, άρα και ο Επίσκοπος «Μεριμνά περί του κατά Χριστόν βίου του Ορθοδόξου πληρώματος και λαμβάνει περί αυτού πρόνοια». (Νόμος 590/1977, Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος ΦΕΚ Α τ. 146).

Και ακόμη· Ο άγιος Καλαβρύτων όχι μόνον δεν είχε δόλον, όταν έλεγε αυτά, αλλά   την αγάπη του θυσιαστικώς έδειξε σ’όλους μας. Δια τούτο είμαι βέβαιος, ότι δεν θα επαναληφθή σήμερα το πρωτάκουστο δικαστικό γεγονός, να καταδικασθή εις θάνατον ο Χριστός από τον Πιλάτον, καίτοι εγνώριζε ότι ήτο αθώος και ότι «δια φθόνον παρέδωκαν αυτόν οι Ιουδαίοι» .

Ούτε πρόθεσις του Σεβ. Καλαβρύτων ήτο να εξεγείρη τους Χριστιανούς σε άσκησι βίας κατά των ομοφυλοφίλων. Γιατί όπως όλοι μας γνωρίζομε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων τους αγαπάει. Πατρικές προτροπές ήσαν οι λόγοι του, κοινωνικά χρήσιμες και αναγκαίες, αλλά και προσωπικά ωφέλιμες δια τους ελεγχθέντας. Γιαυτό και ουδείς ξεσηκώθηκε, καμμία, πουθενά και από κανένα δεν ασκήθηκε βία κατά ουδενός εδώ στο Αίγιο. Ούτε κάποιος εμποδίστηκε να προσληφθή σε εργασία. Κανείς δεν απομονώθηκε.

Άλλωστε στους πιστούς χριστιανούς απευθύνθηκε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων, οι οποίοι δεν εκδηλώνουν βία και στους μεγαλύτερους εχθρούς τους. Οι πραγματικοί χριστιανοί είναι πάντοτε ειρηνικοί. Άλλοι ήσαν εκείνοι που φώναζαν για την ειρήνη, την Δημοκρατία και την ελευθερία και έκαιγαν τράπεζες, έσπαγαν βιτρίνες και κατέστρεφαν αυτοκίνητα.

Αξιότιμοι κ. Δικασταί,

6. Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος με όσα είπε και κατηγορείται σήμερα, ήθελε να προλάβη την διαφθοράν των νέων ανθρώπων. Ήθελε να στηρίξη την κοινωνία μας. Είναι δυνατόν να καταδικαστή; Είναι δυνατόν να επαναληφθή στο Αίγιο, ο,τι έγινε με τον Σωκράτη και τους Αθηναίους; Είναι δυνατόν να καταδικασθή ο άγιος Καλαβρύτων, γιατί ετόλμησε και είπε κάποιες αλήθειες; ΟΧΙ κ. Δικασταί, μυριάκις ΟΧΙ.

΄Η για να έλθω στους χρόνους της Νεωτέρας Ελλάδος· Θα επιτραπή να ταλαιπωρηθή ο Σεβ. Καλαβρύτων, ως εταλαιπωρήθη ο Παλαιών Πατρών Γερμανός από τους διχασμένους συμπολίτας του Γκούρα και του Κουντουργιώτη; Είναι δυνατόν να καταδικσθή σήμερα εδώ στο Αίγιο ο σεβαστός σ’ όλους μας Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, όπως άδικα κατεδικάσθη ο ήρωας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης;

Πιστεύω ακραδάντως ΟΧΙ. Διότι υπάρχουν και σήμερα Τερτσέτηδες Δικασταί, στην πλειοψηφία τους μάλιστα.

Σας Ευχαριστώ.

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 29 Ιανουάριος 2019 10:18 )  

Ραδ. Σταθμός Ι.Μ. Ηλείας 107,6FM

radiosima