gototopgototop
You are here: ΑΡΧΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ Πληροφορίες Μονών
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Search

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ

Πληροφορίες Μονών

Ιερά Μονή Παναγίας Πορετσού

E-mail Εκτύπωση PDF

Ιερά Μονή Πορετσού

Στο Δ.Δ. Αγραμπέλων δεσπόζει επιβλητικά η Ιερά Μονή Πορετσού, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Η ίδρυση της χάνεται στα βάθη του χρόνου. ΤΑγιογραφίες εσωτερικά του Καθολικού της Μονής Πορετσούο όμορφο Καθολικό της Μονής είναι εσωτερικώς ολόκληρο αγιογραφημένο από τους Ναυπλιώτες αγιογράφους Αδελφούς Μόσχου το 1611, τη συνδρομή του άρχοντος κυρ Κοκλώνη.

Λέγεται ότι ο ανωτέρω ήταν Μωαμεθανός κιαι όταν ήταν μικρό παιδί επροστατεύθη η ζωή του από χριστιανική οικογένεια του Πορετσού. Όταν μεγάλωσε έγινε αγάς της Τριπόλεως και τότε έκαμε τις δωρεές του προς την Μονή, αλλά και προς τον Ιερό Ναόν του Αγίου Δημητρίου του χωριού Πορετσού, ο οποίος επίσης σώζεται με αγιογραφίες των ως άνω αγιογράφων.

Μονή ΠορετσούΔυστυχώς οι αλλεπάλληλοι τελευταίοι σεισμοί δημιούργησαν μεγάλα ρήγματα εις τον Ναόν της Μονής, ώστε να υπάρχει κίνδυνος καταρεύσεώς του. Για αυτό και ξεκίνησαν εργασίες αποκαταστάσεώς του, οι οποίες και έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Η Ιερά Μονή Πορετσού δεν έχει δική της Αδελφότητα, αλλά επιστατείται προς το παρόν από το Ηγουμενοσυμβούλιον της Άνω Μονής Δίβρης και τον Εφημέριον Αγραμπέλων.

Άποψη της Μονής ΠορετσούΚείται σε υψόμετρο 800 μέτρων, 15 χλμ. βορείως των Τριποτάμων, στους πρόποδες του Ερυμάνθου όρους, κοντά στα έλατα, όπου είναι και οι πηγές του ομόνυμου ποταμού.

 

Ιερά Μονή Χρυσοπηγής Δίβρης

E-mail Εκτύπωση PDF

Ιερά Μονή Χρυσοπηγής της Άνω Δίβρης

Από τα σπουδαιότερα Μοναστήρια της Ηλείας και της Ελλάδος είναι αυτό της Ιεράς Μονής Παναγιάς της Χρυσοπηγής Άνω Δίβρης.

Είσοδος της Άνω Μονής ΔίβρηςΜετά το χωριό Λαμπεία (Δίβρη) ο ανηφορικός δρόμος μας φέρνει στο κυρίως Μοναστήρι, χαμένο κυριολεκτικά μέσα στα έλατα, σε ύψος 1.150 μέτρων.

Η Μονή κτίστηκε τον 17ο αιώνα (1667) από τον Όσιο Ιωακείμ το Νέο από το Σκιαδά Αχαϊας.

Το καθολικό της μονής είναι καλυμμένο Θαυμαστές τοιχογραφίες στην Άνω Μονή Δίβρηςμε έξοχες αγιογραφίες. Κατά τη μεγάλη ανάπτυξή της η Μονή κατείχε χωράφια, δασώδεις εκτάσεις , αμπέλια, ελαιόδεντρα και μετόχια.

Το Κρυφό ΣχολειόΣτο βορειοδυτικό τμήμα του Μοναστηριού στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε το Κρυφό Σχολειό, ενώ στο μοναστήρι λόγω της δυσπρόσιτης θέσης του εύρισκαν καταφύγιο οι πολέμαρχοι του Μοριά.

Ο Ιερός Ναός είναι βασιλικού ρυθμού και ο θόλος του στηρίζεται σε αψίδες, θυμίζοντας ναΐσκους των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν πολλά βιβλία εκδόσεων του 17ου και 18ου αιώνα καθώς και μια συλλογή από χειρόγραφα και πατριαρχικά σιγγίλια.


Κάτω Μονή ΔίβρηςΣε καταπράσινη πλαγιά, λίγα μόλις μέτρα νοτιότερα από τα τελευταία σπίτια της Δίβρης, βρίσκεται η Κάτω Μονή. Είναι αφιερωμένη στην Θεοτόκο και σήμερα είναι παροπλισμένη.

Η Κάτω Μονή πανηγυρίζει την απόδοση της Κοιμήσεως στις 23 Αυγούστου.

Ο Ναός διαθέτει αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Κάτω Μονής Δίβρηςμε επιγραφή που το χρονολογεί στον 18ο αιώνα.

Το καθολικό είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες του 1746. Ο διάκοσμος διατάσσεται στις εσωτερικές επιφάνειες κατά ζώνες: εικονίζονται άγιοι ολόσωμοι και σε στηθάρια, ο Ακάθιστος Ύμνος, ο Χριστολογικός κύκλος. Στο δυτικό τοίχο εκτείνεται η Δευτέρα Παρουσία.

Στο κεντρικό τμήμα του θόλου παρίστανται προφήτες ολόσωμοι και σε στηθάρια, στο Τοιχογραφίες του Καθολικού της Μονής Χρυσοπηγήςμέσον ο Παντοκράτορας με τον Ιωάννη τον Πρόδρομο και τάγματα αγγέλων και τους τέσσερις ευαγγελιστές. Στο ιερό απεικονίζονται ιεράρχες και διάκονοι. Στην αψίδα, η Πλατυτέρα, η Θεία Λειτουργία και η Κοινωνία των Αποστόλων.

Κάτω Μονή ΔίβρηςΤα σπίτια στο δασώδη κάμπο πάνω από το μοναστήρι υπαινίσσονται προφανώς την Δίβρη και το ελατοδάσος της.

Η Ιερά Μονή Χρυσοπηγής Άνω Δίβρης, μαζί με το μετόχι της, την Κάτω Μονή, βρίσκεται 60χλμ από την πόλη του Πύργου  και άλλα τόσα από τα ιστορικά Μοναστήρια των Καλαβρύτων, αλλά ο επισκέπτης  θα ανταμειφθεί περνώντας από την Αρχ. Ολυμπία, το πανέμορφο δάσος της Φολόης και την γραφική Λαμπεία.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2624081263

 

Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Λυγιάς

E-mail Εκτύπωση PDF

Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας Λυγιάς

Κοντά στο χωριό Λυγιά και μέσα σε ένα βαθύ καταπράσινο φαράγγι βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσης. Δίπλα είναι μια σπηλιά με σταλακτίτες που το νερό της θεωρείται αγίασμα. Κτίστηκε τον 9ο μ.Χ. αιώνα και πήρε το όνομα από την εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε και της έδωσαν το επίθετο Ελεούσα ζητώντας της την προστασία των κατοίκων της περιοχής.

Άποψη της Μονής ΕλεούσαςΤα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Μονή της Αγίας Ελεούσας αποτέλεσε το καταφύγιο των κατατρεγμένων. Από τις αλλεπάλληλες καταστροφές και λεηλασίες έχουν απομείνει η εκκλησία και ένας μισογκρεμισμένος πύργος που χρησίμευε για την προστασία των μοναχών από τους επιδρομείς και ο οποίος τώρα έχει επισκευασθεί.Ο πύργος της Μονής μετά την επισκευή του Η Μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821.

Εφημέριος: π. Γεώργιος Χαρδαβέλλας

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2623096202 - 6974545872-2623032318

 

Ιερά Μονή Παναγίας Κρεμαστής

E-mail Εκτύπωση PDF

Ι. Μονή Παναγίας ΚρεμαστήςΣτέκεται επιβλητική και εντυπωσιάζει με τον όγκο της σαν να είναι κρεμασμένη στο βράχο. Πριν από 800 χρόνια κάτοικοι της περιοχής έβλεπαν τα βράδια σε μια τρύπα του βράχου ένα φως. Κρέμασαν με σχοινί κάποιον, ο οποίος βρήκε την εικόνα της Παναγίας αιωρούμενη.

Η είσοδος της Μονής ΚρεμαστήςΗ μονή εορτάζει κατά την 23η Αυγούστου. Χιλιάδες προσκυνητές την παραμονή κατά τον Εσπερινό και κατά την ημέρα της εορτής, συρρέουν για να προσκυνήσουν την Θεομήτορα. Η μονή δέχεται χιλιάδες προσκυνητές και κατά την διάρκεια όλου του χρόνου. Από τον εξώστη της εκκλησίας ο επισκέπτης θα δεί όλη την ομορφιά της γης της Ηλείας μέχρι το δάσος της Φολόης και την μεγαλοπρέπεια του Ερυμάνθου.

Ο επισκέπτης μπορεί να πάει στο μοναστήρι από το χωριό Λάνθι ή από το Λαμπέτι στα 8χλμ. Kαι στις δύο περιπτώσεις το τοπίο είναι πανέμορφο.

Σήμερα το μοναστήρι αποτελείται από 17 Μοναχές, με Ηγουμένη την Μοναχή Νυμφοδώρα Δρακοπούλου.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 26210-25303