Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εγκύκλιος διά Πάσχα 2020

Προς Τους Αιδ. ᾿Εφημερίους της ῾Ιεράς Μητροπόλεως ημών
Έδρας των



Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Όλοι μας ζούμε τις δύσκολες ημέρες της πανδημίας του κορονοιού και πονάμε. Αλλά ο Χριστός Ανέστη και εμείς και οι ενορίτες σας είμεθα Μέλη Του και επομένως «εάν τε ζώμεν, εάν τε αποθνήσκομεν του Κυρίου εσμέν» (Ρωμαίους ΙΔ΄ 8). Και επομένως θα συναναστήση και ημάς.

Εφέτος βέβαια δεν θα τελέσουμε τις Ακολουθίες και την θείαν Λειτουργία, δεν θα κοινωνήσουμε, δεν θα κάνουμε περιφορά του Επιταφίου ούτε την τελετή της Αναστάσεως. Θα είμεθα κλεισμένοι στα σπίτια μας, ως οι Μαθηταί του Κυρίου στο Υπερώον.

Όμως χωρίς την απιστίαν και τον φόβον των Μαθητών του Χριστού. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι ο Χριστός είναι Υιός του Θεού, «Θεός αληθινός εκ Θεού αληθινού» και ότι εκουσίως ανέβη στον Σταυρό «ίνα διά του Αίματος Αυτού καθαρίση ημάς εκ πάσης αμαρτίας και καταβάς εις τον Άδην και Αναστάς συνανέστησε και όλους ημάς και μας οδήγησε στα δεξιά του Πατρός.

Εμείς μένουμε στα σπίτια μας διά να προστατεύσωμε τους αδελφούς μας και τον εαυτόν μας βέβαια. Μένουμε στα σπίτια μας, διά να μη πάθουμε ό,τι έπαθαν οι μεγάλες και πλούσιες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Αγγλία, η Αμερική. Όμως στα σπίτια μας παραμένοντας προσευχόμαστε και συμπροσευχόμαστε όλοι μαζί σαν να είμεθα στην Εκκλησία. Και η ταπεινότης μου μαζί σας από τον Μητροπολιτικόν οίκον θα προσεύχωμε όλη την Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα.

Βεβαίως όσοι Εφημέριοι εφημερεύετε σε Ναούς που πανηγυρίζουν, όπως την Τρίτη της Λαμπρής, την Πέμπτη 23 Απριλίου του Αγίου Γεωργίου, την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής, την Κυριακή του Θωμά, στις 2 Μαίου του αγίου Αθανασίου, στις 3 Μαίου της Αγίας Μαύρας, στις 8 Μαίου του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ή στις 10 του Αγίου Νικολάου, δύνασθε να λειτουργήσετε, αλλά κεκλεισμένων των θυρών με τους ψάλτες μόνον και τον νεωκόρον και χωρίς λιτανείες στο χωριό ούτε γύρω στον Ναό.

Την Ανάστασι, πρώτα ο Θεός, θα την εορτάσωμε όλοι μαζί και πανηγυρικά την Τετάρτη της αποδόσεως του Πάσχα 27 Μαίου.

Επίσης η πανήγυρις του αγίου Νικολάου Σπάτα, δεν θα γίνη εφέτος. Πρώτα ο Θεός θα την πανηγυρίσωμε την ημέραν της Πεντηκοστής και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Σας αποστέλλω το Πασχαλινό Μήνυμά μου, απλώς προς ενημέρωσί σας και εύχομαι ο Κύριος να ευλογήση και προστατεύση όλους μας και να διέλθωμε τις ημέρες αυτές με υγεία και αγία χαρά.

Διάπυρος προς τον Τριαδικόν Θεόν ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ